Szef kuchni hotelu Sheraton Poznań – Krystian Szopka wraz z asystentem Bogusławem Pilżysem
poprowadzili dnia 9 grudnia br w ZSZ Nr 2 we Wrześni warsztaty
z cyklu:
„Lekcja z Profesjonalistą”. Uczniowie klas kucharskich i kelnerskiej razem z szefem kuchni
przygotowywali dania kuchni śródziemnomorskiej,
 tj. pieczoną doradę z sosem szafranowym z fennelem z dodatkiem japońskiego
makaronu gryczanego z orzechami i miętą, grillowany New York stek z orientalnym
Pak Choi i purre z patatów, Carpaccio z tuńczyka marynowanego
w zielonym pieprzu z grzanką zapiekaną z serem Pecorino, sałatami i dresingiem
z musztardy francuskiej, miodu i pomarańczy (popisowe danie Krystiana Szopki).
Szef kuchni bardzo dokładnie wyjaśniał tajniki swoich przepisów. Podkreślał, że praca w tym zawodzie
choć trudna, to przynosi wiele satysfakcji. W czasie warsztatów uczniowie brali udział w mini
quizie na temat kuchni śródziemnomorskiej otrzymując szereg wartościowych nagród
ufundowanych przez sponsorów. Dodatkową atrakcją była degustacja tartinek z wołowiną
i łososiem, drobnych wyrobów cukierniczych oraz deseru Panacotta, które zostały
przygotowane przez zespół kucharzy z hotelu Sheraton Poznań. Dyrekcja ZSZ Nr 2
kieruje podziękowania dla firm Sheraton Poznań, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska,
Farutex oddział Poznań Dębiec, Limito i Gronex ,dzięki którym warsztaty mogły dojść do skutku.
Ze strony szkoły w przygotowaniach brały udział Małgorzata Nowak, Anna Stanisławczyk i Dorota Kaczmarek.

DK

.