XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki 2009/2010
Dnia 22 i 23 kwietnia
2010 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
przy ulicy Warzywnej 19 odbył się finał XIII Ogólnopolskiego Turnieju
Piekarskiego.
Naszą szkołę reprezentowali Grzegorz Parus i Tomasz Simiński.
Celem
Turnieju jest zaprezentowanie przez uczniów umiejętności nabytych
podczas praktycznej nauki zawodu. Umiejętności te dotyczą zarówno wyrobów
tradycyjnych,
jak również wykonania eksponatu artystycznego - wystawienniczego. Daje to
możliwość
podniesienia rangi zawodu, nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między
uczniami, szkołami i zakładami.
Finaliści XIII
Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki
są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje
zawodowe.
Uczniowie podczas Turnieju mieli do
wykonania:
Pieczywo półcukiernicze:
1) chałki - 250 - 400 g
- 5 szt. (sploty od 5 wałków)
2) rogale - 100 g - 5 szt.
3) drożdżówki - 60 - 70 g - 20 szt. różnych rodzajów (1blacha)
Pieczywo wyborowe:
1) bułki zwykłe - 50 g
- 10 szt.
2) knyple lub kajzerki - 50 g - 10 szt.
3) bułki plecionki - 100 g - 10 szt.
Eksponat artystyczny:
Ze specjalnie przygotowanego
ciasta należy uformować eksponat
artystyczny - wystawienniczy w postaci chleba okolicznościowego, świątecznego,
weselnego (kształt np. dowolnej figury, herbu, godła, przedmiotu, rośliny,
zwierzęcia).
Waga eksponatu od 1,5 do 2 kg.
Następnie uczniowie mieli za zadanie prowadzenie rozrostu uformowanych
kęsów ciasta oraz wykonanie wszystkich czynności przygotowujących do wypieku.
Wypiek uformowanych kęsów ciasta.
Na końcu odbyła się ustna prezentacja wyrobów z uwzględnieniem oceny
jakości surowca i półproduktu, wyrobu gotowego oraz metod i technik
wykorzystanych podczas wykonywania zadania.
Opiekunem uczniów była Anna Stanisławczyk