XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki  2009/2010

Dnia 22 i 23 kwietnia 2010 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
przy ulicy Warzywnej 19 odbył się finał XIII Ogólnopolskiego  Turnieju Piekarskiego.

 Naszą szkołę reprezentowali Grzegorz Parus i Tomasz Simiński.

 Celem Turnieju jest zaprezentowanie przez uczniów umiejętności nabytych
podczas praktycznej nauki zawodu. Umiejętności te dotyczą  zarówno wyrobów tradycyjnych,
jak również wykonania eksponatu artystycznego - wystawienniczego. Daje to możliwość
podniesienia rangi zawodu, nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między
uczniami, szkołami i zakładami.

Finaliści XIII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki
są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
 

Uczniowie podczas Turnieju mieli do wykonania:
Pieczywo półcukiernicze:
1) chałki - 250 - 400 g  -  5 szt. (sploty od 5 wałków)
2) rogale - 100 g  -  5 szt.
3) drożdżówki - 60 - 70 g  -  20 szt. różnych rodzajów (1blacha)
Pieczywo wyborowe:
1) bułki zwykłe - 50  g  - 10 szt.
2) knyple lub kajzerki - 50 g  - 10 szt.
3) bułki plecionki - 100 g  - 10 szt.
Eksponat artystyczny:
Ze specjalnie przygotowanego ciasta należy uformować eksponat
artystyczny - wystawienniczy w postaci chleba okolicznościowego, świątecznego,
weselnego (kształt np. dowolnej figury, herbu, godła, przedmiotu, rośliny, zwierzęcia).
Waga eksponatu od 1,5 do 2 kg.

Następnie uczniowie mieli za zadanie prowadzenie rozrostu uformowanych
kęsów ciasta oraz wykonanie wszystkich czynności przygotowujących  do wypieku.

Wypiek uformowanych kęsów ciasta.

Na końcu odbyła się  ustna prezentacja wyrobów z uwzględnieniem oceny
jakości surowca i półproduktu, wyrobu gotowego oraz metod i technik
wykorzystanych podczas wykonywania zadania.

Opiekunem uczniów była Anna Stanisławczyk

.