TECHNIKUM NR 3
 TECHNIK PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO

   Przetwórstwo mleczarskie jest jedną z branż przemysłu spożywczego, która prężnie
rozwija się w naszym kraju. Coraz większą rolę odgrywa mechanizacja
i automatyzacja produkcji wyrobów mleczarskich. Przetwórstwo mleczarskie systematycznie
rozszerza zakres swojej działalności, produkując szeroką gamę asortymentową
wyrobów gotowych. Do zakładów przetwórstwa mleczarskiego wkraczają
nowe techniki i technologie produkcji. Pracodawcy poszukują wykwalifikowanej
kadry technicznej, która potrafi obsługiwać nowoczesne maszyny
i urządzenia oraz prowadzić produkcję wyrobów mleczarskich zgodnie z wymaganiami
obowiązujących systemów jakościowych. 

   Nauka w technikum realizowana jest w 4-letnim cyklu nauczania.
Edukacja kończy się egzaminem maturalnym.
Uczniowie w trakcie nauki w technikum
zdają egzaminy
potwierdzające 2 kwalifikacje wyodrębnione
w danym zawodzie. Wiadomości teoretyczne uzupełniane są podczas
4-tygodniowych praktyk zawodowych
w przedsiębiorstwach produkujących
wyroby mleczarskie. Szkoła zapewnia miejsca do odbywania tych praktyk.
ZSZ Nr 2 zapewnia możliwość nauki dwóch języków obcych: angielskiego
i niemieckiego. Grupy językowe uwzględniają poziomy zaawansowania
językowego uczniów. Przyszli technicy przetwórstwa mleczarskiego
poznają jeden język obcy ukierunkowany zawodowo. Uczniowie w zawodzie
technik przetwórstwa mleczarskiego uczą się oprócz przedmiotów ogólnokształcących
także przedmiotów zawodowych takich jak:
technika w przetwórstwie
mleczarskim,
przetwórstwo spożywcze, podejmowanie i prowadzenie
działalności gospodarczej, bezpieczeństwo i higiena pracy,
technologie
przetwórstwa mleczarskiego,
podstawy analizy żywności (kształcenie zawodowe teoretyczne).
ZSZ Nr 2 proponuje też uczącym się w tym zawodzie dwa przedmioty
w zakresie rozszerzonym, tj. matematykę i chemię.

<ulotka>

Wymagane dokumenty:
- karta zgłoszenia ucznia do pobrania tutaj...
- świadectwo ukończenia gimnazjum
- wyniki testów gimnazjalnych
- 2 zdjęcia
- karta zdrowia