II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU

26 maja 2010 r. w  Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Gnieźnie odbył się
II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU,
nad którym honorowy patronat objął Starosta Gnieźnieński Krzysztof Ostrowski.
O puchar starosty gnieźnieńskiego walczyły drużyny ze szkół z wielkopolski m.in. uczniowie
z ZSZ Nr 2 we Wrześni - Wojciech Bednarek i Artur Lech z kl. II ku.
Celem konkursu jest integracja szkół ponadgimnazjalnych w zawodach gastronomicznych
oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych, a także wymiana doświadczeń
między uczniami i nauczycielami. Tematem tegorocznego konkursu były
„Grillowane potrawy: ziemniaki w asyście filetu z kurczaka i owoców”.
Jury w składzie: Marcin Różański – szef kuchni Hotelu „Twardowski” w Poznaniu,
Wojciech Drewniak- szef kuchni z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
Wojciech Gulański – szef kuchni Hotelu „Pietrak” w Gnieźnie
oraz Adrian Pluta – przedstawiciel handlowy firmy Kamis, szczegółowo objaśnili zasady konkurs
oraz skrupulatnie dokonywali oceny organizacji pracy uczestników, smaku potraw, doboru składników.
Wyniki konkursowego grillowania przedstawił dyrektor ZSP nr 4 Dariusz Banicki.
Gratulując zwycięzcom, dodał:
- W tym konkursie nie ma pokonanych.
Wszyscy zwyciężyliście, udowadniając talent kulinarny i poczucie estetyki.

Puchary i atrakcyjne nagrody rzeczowe odebrali:
III miejsce– ZSZ Nr 2 z Wrześni – uczestnicy Wojciech Bednarek, Artur Lech;
opiekun Dorota Kaczmarek

II miejsce – SOSW nr 2 z Gniezna – uczestnicy Karolina Wiśniewska, Daria Miśnik;
opiekun Magdalena Ślimak-Jaskólska
I miejsce –ZSP nr 4 z Gniezna – uczestnicy Dawid Błachowiak, Anna Czyż;
opiekun Paulina Pudelewicz
DK

 

.