Dnia 24 maja 2011
r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jana
Kilińskiego
w Gnieźnie już po raz trzeci odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w
Grillowaniu.
Tematem tegorocznej edycji był: „Grillowany pstrąg w towarzystwie aromatycznej
sałatki z warzyw”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny ze szkół ponadgimnazjalnych
o profilu gastronomicznym z Wielkopolski (Poznań, Swarzędz, Września, Witkowo,
Gniezno).
Drużyny, po wylosowaniu stanowisk pracy, rozpoczęły
zmagania konkursowe
w odstępach co 10 minut. Czas przeznaczony na wykonanie 6 porcji dań
konkursowych
wynosił 90 minut. Naszą szkołę reprezentowali Marcin Dobrasz i Ewa Suchorska
z kl. I ku / wz, którzy wykonali pstrąga w boczku i migdałach.
Konkurs oceniało profesjonalne jury, któremu
przewodniczył
prof. dr Roman Dawid Tauber (rektor
Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu).
Pomimo dużego wkładu pracy, ogromnemu zaangażowaniu,
a także wykonania
zadania na 100% nasi uczniowie nie znaleźli się na podium. Pierwsze
miejsce
w konkursie zajęła drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu.
Starosta Powiatu Gnieźnieńskiego Dariusz Pilak i
Wicestarosta Robert Andrzejewski
po podsumowaniu konkursu wręczyli wszystkim uczestnikom
pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.
DK