Dnia 24 maja 2011 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jana Kilińskiego
w Gnieźnie już po raz trzeci odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Grillowaniu.
Tematem tegorocznej edycji był: „Grillowany pstrąg w towarzystwie aromatycznej sałatki z warzyw”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny ze szkół ponadgimnazjalnych
o profilu gastronomicznym z Wielkopolski (Poznań, Swarzędz, Września, Witkowo, Gniezno).

Drużyny, po wylosowaniu stanowisk pracy, rozpoczęły zmagania konkursowe
w odstępach co 10 minut. Czas przeznaczony na wykonanie 6 porcji dań konkursowych
wynosił 90 minut. Naszą szkołę reprezentowali Marcin Dobrasz i Ewa Suchorska
z kl. I ku / wz, którzy wykonali pstrąga w boczku i migdałach.

Konkurs oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył
prof. dr Roman Dawid Tauber (rektor Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu).

 Pomimo dużego wkładu pracy, ogromnemu zaangażowaniu, a także wykonania
zadania na 100% nasi uczniowie nie znaleźli się na podium. Pierwsze miejsce
w konkursie zajęła drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu.

Starosta Powiatu Gnieźnieńskiego Dariusz Pilak i Wicestarosta Robert Andrzejewski
po podsumowaniu konkursu wręczyli wszystkim uczestnikom
pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.

DK

.