Motto szkolenia :
”Chleb to wizytówka piekarza”
„Czas to jakość- jakość to pieniądz”
W dniach 25.05-27.05 w Warszawie odbyło się
pierwsze historyczne szkolenie
firmy Backaldrin w Polsce z udziałem ucznia z ZSZ Nr 2
Damiana Hałasa (nagroda za I miejsce w etapie wojewódzkim XIV Ogólnopolskiego
Turnieju
na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz) wraz z nauczycielką mgr inż. Anną
Szafraniak.
Firma Backaldrin została założona w 1965 r.
przez piekarską rodzinę Augendopler w Austrii,
a na polskim rynku pojawiła się w 1996 r. jako C-Witt Backaldrin ,obecnie
Backaldrin Polska.
Towary produkowane i rozprowadzane przez
firmę to głównie mieszanki wieloziarniste,
polepszacze, kwasy i produkty cukiernicze.
Uczestnicy szkolenia zakwaterowani byli w
Piasecznie w hotelu De Silva,
zajęcia natomiast odbywały się na sali wykładowej, wyposażonej w nowoczesny
sprzęt multimedialny
i technologiczny w Domu Chleba - głównej siedzibie firmy w Warszawie.
Firmę Backaldrin reprezentowali:
Prezes spółki - Krystyna
Prószyńska
Mistrz piekarski - Christian Wienerroither
Główny technolog - Janusz Miłkowski
Technolog - Leszek Tyl
Technolog - Jerzy Graszk
Wśród zaproszonych gości byli
również uczniowie szkół z Lublina i Gdańska
oraz 50 osób z przemysłu piekarniczo-cukierniczego z całej Polski.
Tematem zajęć były procesy technologiczne wybranych produktów, gdzie szczególną
uwagę poświęcono sztandarowemu wypiekowi – Kornspitz, podłużnej bułeczce
z ciemnego ciasta, bułce Kaiserce oraz chlebom wieloziarnistym i Pur-Pur
produkowanym
z purpurowej pszenicy uprawianej wyłącznie na potrzeby firmy Backaldrin.
Podczas szkolenia można było czynnie uczestniczyć w wypieku pieczywa,
próbować i zgłaszać uwagi oraz rozwiązywać problemy dotyczące codziennej pracy
piekarza.
Na zakończenie wszyscy otrzymali
certyfikaty ukończenia seminarium
i cenną radę od doświadczonego mistrza:
> „Maszyny, ulepszacze , surowce to bardzo ważne składniki procesu
technologicznego,
ale najważniejsze jest to, żeby piekarz pozostał piekarzem i to od niego
w całości zależy jakość produktu końcowego”
Christian Wienerroither powiedział, że
byłby usatysfakcjonowany z tego szkolenia,
gdyby każdy z uczestników zastanowiłby się nad jedną zmianą we własnej firmie
i spróbował wdrożyć do niej chociażby jeden produkt zaproponowany przez firmę
Backaldrin.
Podczas pobytu w Warszawie uczestnicy
zwiedzili Złote Tarasy,
Pałac Kultury, obiekt pałacowo-parkowy w Wilanowie,
oraz gościli w Gościńcu Kołomyja
w Konstancinie Jeziorna.