.

Motto szkolenia :
”Chleb to wizytówka piekarza”
„Czas to jakość- jakość to pieniądz”

W dniach 25.05-27.05 w Warszawie odbyło się pierwsze historyczne szkolenie
firmy Backaldrin w Polsce z udziałem ucznia z ZSZ Nr 2
Damiana Hałasa (nagroda za I miejsce w etapie wojewódzkim XIV Ogólnopolskiego Turnieju
na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz) wraz z nauczycielką mgr inż. Anną Szafraniak.

Firma Backaldrin została założona w 1965 r. przez piekarską rodzinę Augendopler w Austrii,
a na polskim rynku pojawiła się w 1996 r. jako C-Witt Backaldrin ,obecnie Backaldrin Polska.

Towary produkowane i rozprowadzane przez firmę to głównie mieszanki wieloziarniste,
polepszacze, kwasy i produkty cukiernicze.

Uczestnicy szkolenia zakwaterowani byli w Piasecznie w hotelu De Silva,
zajęcia natomiast  odbywały się na sali wykładowej, wyposażonej w nowoczesny sprzęt multimedialny
i technologiczny  w Domu Chleba - głównej siedzibie firmy w Warszawie.

Firmę Backaldrin reprezentowali:

Prezes spółki - Krystyna Prószyńska
Mistrz piekarski - Christian Wienerroither
Główny technolog - Janusz Miłkowski
Technolog - Leszek Tyl
Technolog - Jerzy Graszk

Wśród zaproszonych gości byli również uczniowie szkół z Lublina i Gdańska
oraz 50 osób z przemysłu piekarniczo-cukierniczego z całej Polski.

Tematem zajęć były procesy technologiczne wybranych produktów, gdzie szczególną
uwagę poświęcono sztandarowemu wypiekowi – Kornspitz, podłużnej bułeczce
z ciemnego ciasta, bułce Kaiserce oraz chlebom wieloziarnistym i  Pur-Pur produkowanym
z  purpurowej pszenicy uprawianej wyłącznie na potrzeby firmy Backaldrin.
Podczas szkolenia można było czynnie uczestniczyć w wypieku pieczywa,
próbować i zgłaszać uwagi oraz rozwiązywać problemy dotyczące codziennej pracy piekarza.

Na zakończenie wszyscy otrzymali certyfikaty ukończenia seminarium
i cenną radę od doświadczonego mistrza:
> „Maszyny, ulepszacze , surowce to bardzo ważne składniki procesu technologicznego,
ale najważniejsze jest to, żeby piekarz  pozostał piekarzem i to od niego
w całości zależy jakość produktu końcowego”

Christian Wienerroither powiedział, że byłby usatysfakcjonowany z tego szkolenia,
gdyby każdy z uczestników zastanowiłby się nad jedną zmianą we własnej firmie
i spróbował wdrożyć do niej chociażby jeden produkt zaproponowany przez firmę Backaldrin.

Podczas pobytu w Warszawie uczestnicy zwiedzili Złote Tarasy,
Pałac Kultury, obiekt pałacowo-parkowy w Wilanowie,
oraz gościli w Gościńcu Kołomyja
w Konstancinie Jeziorna.