I MISTRZOSTWA POLSKI UCZNIÓW SZKÓŁ CUKIERNICZYCH EXPO SWEET 2011
Dnia 25 lutego 2011 r. podczas największych w Polsce
targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET,
odbyły się I Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Celem konkursu jest
popularyzacja zawodu
cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w
przyszłości zachwycą
nas swoim zaangażowaniem i fachowością w zawodzie.
Do eliminacji przystąpiło ok. 40 szkół, z czego do finału zakwalifikowało się 12
drużyn 2-osobowych,
w tym uczniowie z ZSZ Nr 2 we Wrześni - Patryk Ziętek kl. III
i Krystian Walkowiak kl. II, uczący się zawodu w Cukierni-Kuczora.
Partnerem wspomagającym uczniów, przydzielonym przez organizatorów była firma
UNIFINE.
W trakcie 3 godzin zespoły miały do przygotowania tort okolicznościowy, tort do
degustacji
i 6 jednakowych deserów nawiązujących do tematu Mistrzostw „Polska w Unii
Europejskiej”.
Finał poprzedzony był wielogodzinnymi ćwiczeniami i walką z czasem. Patryk i
Krystian przygotowali tort „Róg Obfitości”,
składający się z ciasta korzennego, musu z białej czekolady, prażonych śliwek i
warstwy z miodu lipowego
z dodatkiem trawy żubrowej. Ich drugim dziełem był deser „Puszcza Białowieska”,
w którym przeważał
ser twarogowy w akompaniamencie jabłek z dodatkiem żubrówki na spodzie
krucho-piernikowym.
Dekorację stanowił efektowny róg obfitości z karmelu. Uczniom udało się wykonać
pracę zgodnie z założeniami.
W skład jury weszli znakomici fachowcy: Czesław Dojutrek (autor podręczników
cukierniczych i piekarskich),
Paweł Małecki (Osobowość Cukiernicza 2010 r.), Bożena Sikoń, Jan Kachlicki i
Robert Główka.
Ocenili oni pracę Patryka i Krystiana przyznając im wysokie V miejsce.
Mistrzami Polski Uczniów Szkół Cukierniczych zostali Emilia Grzenkowska
i Michał Kumur z Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku.
Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, a drużyna z Wrześni godnie się
zaprezentowała.
Za wkład pracy i zaangażowanie w przygotowanie Patryka Ziętka i Krystiana
Walkowiaka
do I Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych składam podziękowania
panom P. Kuczorze, M. Paryskowi i K. Kucharskiemu (UNIFINE).
D.K.