Dnia 23 lutego 2012 r. w Warszawie podczas targów
EXPO SWEET
odbyły się II Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Organizatorem Konkursu jest EZIG „Europejskie Zgrupowanie Interesów
Gospodarczych” EXPO SWEET.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji był „FUTBOL- Piłka nożna”.
Przygotowania do
konkursu rozpoczęły się już w październiku, kiedy
to do organizatorów należało przesłać recepturę dowolnego tortu wraz ze
zdjęciem.
Spośród ok. 50 prac z całej Polski do finału zakwalifikowało
się 12 dwuosobowych drużyn w tym drużyna z Wrześni.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 z Wrześni reprezentowali:
MARIUSZ GÓRECKI i KRYSTIAN WALKOWIAK uczniowie
II i III klasy,
kształcący się w zawodzie cukiernik w Zakładzie Przemysława Kuczory -
- Cukiernia-Kuczora, mistrz szkolący Marcin Parysek
Osiągnięcia
Krystiana: udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
EXPO SWEET 2011 - 25.02.2011, finalista XIV Ogólnopolskiego Turnieju
Cukierniczego
im. W. Kandulskiego - 12-13.04.2011, III miejsce w Szkolnym Turnieju
Cukierniczym - 16.11.2011,
I miejsce w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego
Ucznia
w Zawodzie Cukiernik, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski
Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012
Osiągnięcia
Mariusza: I miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011,
zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO
SWEET 2012,
zakwalifikowanie się do XV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W.
Kandulskiego
Udział w konkursie to duży prestiż dla szkoły,
zakładu pracy i uczniów.
Każdej finałowej drużynie przydzielono firmę opiekuna. Naszym doradcą został
Mistrz Świata
w Cukiernictwie Michał Doroszkiewicz z firmy Zelandia. Pod jego czujnym okiem
uczniowie
przygotowali zwycięską pracę – tort „GOOOLLLLLLL” o bogatym smaku i przekroju
oraz deser
„Złota piłka”, który zachwycił jurorów magią kolorów i dbałością o szczegóły.
Czas na przygotowanie prac konkursowych to 3 godziny,
plus po 15 minut na przygotowanie
i sprzątnięcie stanowiska pracy.
Prace konkursowe były oceniane wg następujących
kryteriów:
- kreatywność, estetyka prezentacji;
- dekoracja, zastosowanie technik nawiązanie do tematu;
- kompozycja smakowa;
- struktura, złożoność kompozycji;
- organizacja i czystość pracy.
W jury konkursu
zasiedli światowej klasy mistrzowie cukiernictwa
Bogdan Tomczyk – przewodniczący, Michał Kumur, Bożena Sikoń, Mieczysław
Chojnowski
i Leszek Truskolawski, którzy po wnikliwej ocenie wyłonili laureatów:
I miejsce:
Krystian Walkowiak
i Mariusz Górecki – Zespół
Szkół Zawodowych Nr 2 z Wrześni
II miejsce:
Iwona
Książkiewicz i Dominika Miernik –
Zespół Szkół Zawodowych nr 3 ze Starachowic
III miejce:
Emilia Zgutka i Natalia Ostrowska –
Zespół Szkół Gastronomiczo-Hotelarskich z Warszawy
Laureatom pierwszych miejsc sponsorzy ufundowali
dyplomy i medale oraz blendery
firmy KitchenAid a wszystkim uczestnikom słodkie upominki od firmy WEDEL.
Zwycięska szkoła otrzymała nagrodę pieniężną na doposażenie pracowni
technologicznej.
Za
wkład pracy i zaangażowanie w przygotowanie Krystiana Walkowiaka i Mariusza
Góreckiego
do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych składam serdeczne
podziękowania
panom M. Doroszkiewiczowi, P. Kuczorze, M. Paryskowi oraz firmie ZEELANDIA
Nauczyciel, opiekun uczestników
Dorota Kaczmarek