II Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych – wielki sukces

   uczniów z ZSZ Nr 2 we Wrześni     

 

Dnia 23 lutego 2012 r. w Warszawie podczas targów EXPO SWEET
odbyły się II Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Organizatorem Konkursu jest EZIG „Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych” EXPO SWEET.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji był „FUTBOL- Piłka nożna”.

 Przygotowania do konkursu rozpoczęły się już w październiku, kiedy
to do organizatorów należało przesłać recepturę dowolnego tortu wraz ze zdjęciem.
Spośród ok. 50 prac z całej Polski do finału zakwalifikowało
się 12 dwuosobowych drużyn w tym drużyna z Wrześni.

Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 z Wrześni reprezentowali:

MARIUSZ GÓRECKI i KRYSTIAN WALKOWIAK uczniowie II i III klasy,
kształcący się w zawodzie cukiernik w Zakładzie Przemysława Kuczory -
- Cukiernia-Kuczora, mistrz szkolący Marcin Parysek

Osiągnięcia Krystiana: udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
EXPO SWEET 2011 - 25.02.2011, finalista XIV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego
im. W. Kandulskiego - 12-13.04.2011, III miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011,
I miejsce w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Cukiernik, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski
Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012

Osiągnięcia Mariusza: I miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011,
zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012,
zakwalifikowanie się do XV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego

 

Udział w konkursie to duży prestiż dla szkoły, zakładu pracy i uczniów.
Każdej finałowej drużynie przydzielono firmę opiekuna. Naszym doradcą został Mistrz Świata
w Cukiernictwie Michał Doroszkiewicz z firmy Zelandia. Pod jego czujnym okiem uczniowie
przygotowali zwycięską pracę – tort „GOOOLLLLLLL” o bogatym smaku i przekroju oraz deser
„Złota piłka”, który zachwycił jurorów magią kolorów i dbałością o szczegóły.

                                       

 

Czas na przygotowanie prac konkursowych to 3 godziny, plus po 15 minut na przygotowanie
i sprzątnięcie stanowiska pracy.

Prace konkursowe były oceniane wg  następujących kryteriów:
- kreatywność, estetyka prezentacji;
- dekoracja, zastosowanie technik nawiązanie do tematu;
- kompozycja smakowa;
- struktura, złożoność kompozycji;
- organizacja i czystość pracy.

 

W jury konkursu zasiedli światowej klasy mistrzowie cukiernictwa
Bogdan Tomczyk – przewodniczący, Michał Kumur, Bożena Sikoń, Mieczysław Chojnowski
i Leszek Truskolawski, którzy po wnikliwej ocenie wyłonili laureatów:

I miejsce:

Krystian Walkowiak i Mariusz Górecki – Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 z Wrześni
II miejsce:
Iwona Książkiewicz i Dominika Miernik – Zespół Szkół Zawodowych nr 3 ze Starachowic
III miejce:
Emilia Zgutka i Natalia Ostrowska – Zespół Szkół Gastronomiczo-Hotelarskich z Warszawy

Laureatom pierwszych miejsc sponsorzy ufundowali dyplomy i medale oraz blendery
firmy KitchenAid
a wszystkim uczestnikom słodkie upominki od firmy WEDEL.
Zwycięska szkoła otrzymała nagrodę pieniężną na doposażenie pracowni technologicznej.

 Za wkład pracy i zaangażowanie w przygotowanie Krystiana Walkowiaka i Mariusza Góreckiego
do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych składam serdeczne podziękowania
panom M. Doroszkiewiczowi, P. Kuczorze, M. Paryskowi oraz firmie ZEELANDIA

Nauczyciel, opiekun uczestników

Dorota Kaczmarek

.