ODKRYWAMY MŁODE TALENTY
Miesiąc kwiecień obfituje w prestiżowe imprezy
dla młodego cukiernika - OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA
W ZAWODZIE CUKIERNIK i OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA
KANDULSKIEGO.
W tym roku do finałów zakwalifikowali się uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych
Nr 2
im. Powstańców Wlkp. we Wrześni odbywający praktyki w zakładzie
rzemieślniczym „Cukiernia-Kuczora” we Wrześni, tj.
w OGÓLNOPOLSKIM TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO
UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK we Wrocławiu - Krystian Walkowiak z kl. III e wz/st
i Kamil Musielak z kl. III a wz
w OGÓLNOPOLSKIM TURNIEJU CUKIERNICZYM
im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO w Poznaniu – Mariusz Górecki z kl. II a wz
i Krystian Walkowiak z kl. III e wz/st
Tematem przewodnim turnieju wrocławskiego było EURO 2012.
Uczniowie musieli
wykazać się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami wykonując tort, ciastka
bankietowe,
eksponat z karmelu lub czekolady, dwa rodzaje pralinek oraz uformować
min. 6 szt. figurek z marcepana. Krystian i Kamil nie znaleźli się w finałowej
trójce.
Tydzień później podczas turnieju cukierniczego w Poznaniu w
czasie
7 godzin powstawały prace zgodne z regulaminem:
- trzy piętrowy tort na stelażu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność),
- mały torcik do degustacji z tych samych co tort trzy piętrowy produktów (może być bez dekoracji),
- 20 szt. ciastek bankietowych
(małe ciasteczka o gramaturze 30-50g z dekoracją,
na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych
z kremem russel - 2 rodzaje po 10 szt. w tym 10 ciastek do degustacji),
- 3 figurki marcepanowe o masie ok. 100g każda z nich,
- dekoracyjny napis okolicznościowy
z ciemnej czekolady na białym torcie
o średnicy ok. 24cm przygotowanym przez organizatora
Turnieju (w dniu ślubu, w dniu urodzin, w dniu imienin).
Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń podał
pisemnie Komisji Oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek
bankietowych.
Dobre przygotowanie zaowocowało wysokimi lokatami i tytułami
laureatów.
Krystian Walkowiak zajął VI miejsce w XV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym
im. Wojciecha Kandulskiego natomiast Mariusz Górecki stanął na najwyższym
stopniu podium zdobywając tytuł tegorocznego Mistrza Polski.
Kolejny sukces wrzesińskich cukierników świadczy o dużych
umiejętnościach,
pasji i możliwościach laureatów.
Gratuluję laureatom i mistrzom szkolącym osiągnięć a
jednocześnie dziękuję
za włożony wkład pracy, wielogodzinne przygotowania oraz możliwość
uczestniczenia w tworzeniu cukierniczych arcydzieł.
DK