ODKRYWAMY MŁODE TALENTY

Miesiąc kwiecień obfituje w prestiżowe imprezy
dla młodego cukiernika - OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA
W ZAWODZIE CUKIERNIK i OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO.
W tym roku do finałów zakwalifikowali się uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2
im. Powstańców Wlkp. we Wrześni odbywający praktyki w zakładzie
rzemieślniczym „Cukiernia-Kuczora” we Wrześni, tj.

Tematem przewodnim turnieju wrocławskiego było EURO 2012. Uczniowie musieli
wykazać się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami wykonując tort, ciastka bankietowe,
eksponat z karmelu lub czekolady, dwa rodzaje pralinek oraz uformować
min. 6 szt. figurek z marcepana. Krystian i Kamil nie znaleźli się w finałowej trójce.

Tydzień później podczas turnieju cukierniczego w Poznaniu w czasie
7 godzin powstawały prace zgodne z regulaminem:

- trzy piętrowy tort na stelażu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność),

- mały torcik do degustacji z tych samych co tort trzy piętrowy produktów (może być bez dekoracji),

- 20 szt. ciastek bankietowych (małe ciasteczka o gramaturze 30-50g z dekoracją,
na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych
z kremem russel - 2 rodzaje po 10 szt. w tym 10 ciastek do degustacji),

- 3 figurki marcepanowe o masie ok. 100g każda z nich,

- dekoracyjny napis okolicznościowy z ciemnej czekolady na białym torcie
o średnicy ok. 24cm przygotowanym przez organizatora
Turnieju (w dniu ślubu, w dniu urodzin, w dniu imienin).

Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń podał
pisemnie Komisji Oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek bankietowych.

Dobre przygotowanie zaowocowało wysokimi lokatami i tytułami laureatów.
Krystian Walkowiak zajął VI miejsce w XV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym
im. Wojciecha Kandulskiego natomiast Mariusz Górecki stanął na najwyższym
stopniu podium zdobywając tytuł tegorocznego Mistrza Polski.

Kolejny sukces wrzesińskich cukierników świadczy o dużych umiejętnościach,
pasji i możliwościach laureatów.

Gratuluję laureatom i mistrzom szkolącym osiągnięć a jednocześnie dziękuję
za włożony wkład pracy, wielogodzinne przygotowania oraz możliwość
uczestniczenia w tworzeniu cukierniczych arcydzieł.

 

DK

 

.